dolphin talking

Delfiner kallar varandra vid namn

Ny forskning visar att delfiner kan presentera sig för varandra och kalla på andra delfiner från flocken. Om en delfinmamma t.ex. har tappat bort sin unge simmar hon runt och kallar på den med dess särskilda signaturvissling.

28 augusti 2013 av Lars Thomas

Varje delfin har sin egen signaturvissling

Forskare har länge vetat att delfiner har var och en sin egen signaturvissling, en speciell signal, som de inleder sina långa serier av ljudalstringar med. Men även om forskarna har misstänkt att man kunde likna visselsignalen vid ett namn, kunde ingen bevisa det. Först 2013 lyckades en grupp forskare från Skottland visa att i alla fall medlemmar av delfinarten öresvin (flasknosdelfin) kallar varandra vid namn.

Mammorna namnger ungarna

Djuren lär sig signatur-ropet av sina mammor – man skulle kunna säga att de blir namngivna. Därefter använder de namnet till att presentera sig och kalla på andra delfiner. Om två individer t.ex. tappar bort varandra, simmar de runt och kallar på varandra. Kontakten är speciellt viktigt mellan vuxna honor och deras ungar, men också mellan vuxna hannar, som kan vara nära vänner och helst inte släpper varandra utom synhåll.

Delfiner är extremt bra på att härma ljud

Delfiner är mycket duktiga på att härma varandras ljud, och de kan rent faktiskt göra det med så stor precision att det även med vetenskapliga instrument är svårt att avgöra om det är en delfin som presenterar sig eller en annan som kallar på den.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: