Kan man blive slugt af en bardehval?

Kan en bardval kvävas?

En bardval sväljer födan genom en av djurrikets största matstrupar – ungefär med en diameter som en basketboll. Men kan en bardval sätta i halsen?

31 maj 2016

Bardvalar löper ingen större risk för att något fastnar i deras matstrupe eller luftvägar. Matstrupen kan inte vidgas så mycket att något kan fastna och den innehåller rikligt med smörjning.

De stora bardvalarna är bland de största organismer som har levt på jorden, men samtidigt lever de av mycket små bytesdjur – till exempel krill och räkor.

Detta slags byte finns i så stor mängd att det inte är något problem att bli mätt om man bara utvecklar en teknik för att fånga det.

En bardval har inga tänder

Och det är precis vad bardvalarna har gjort. De har inga tänder utan enorma fransiga barder, som filtrerar alla ätbara partiklar från havsvattnet.

En bardehval filtrerer maden med sine barder, når den spiser.

Valarna letar aktivt efter ett stim småfisk eller krill, varefter de tar en ordentlig munfull av det, pressar bort vattnet och slukar de djur som blir kvar.

Matstrupen är stor som en basketboll

Valarna behöver inte något stort hål i halsen, eftersom de lever av så små bytesdjur. Storleken varierar från motsvarande en grapefrukt till en basketboll.

De bardvalar som mest lever av fisk har störst matstrupe. Om något för stort kommer in i munnen spottas det ut igen.

Till skillnad från tandvalar har bardvalar två blåshål ovanpå huvudet. Dessa hål motsvarar näsborrar hos andra djur och har förbindelse med luftstrupen.

Så äter en bardval

Bardvalar saknar tänder. I stället har de så kallade barder, som är långa, fransiga veck som hänger ned i munhålan från gommen. Barderna fungerar som en stor sil.1. När en val vill ta en munfull mat öppnar den först av allt gapet så att vattnet och dess innehåll av ätbara smådjur sugs in i munnen.2. Efter att munnen fyllts med vatten – ofta tusentals liter – höjer valen tungan och pressar ut vattnet genom barderna.3. Det ätbara innehållet i vattnet fastnar i fransarna längs kanten av barderna, och bardvalen kan nu lätt svälja maten.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: