Underwater arthropod

Udda havsdjur hittade

Vandrande fisk och köttätande svamp lever utanför Indonesiens kust.

Efter sju veckors expedition har amerikanska och indonesiska forskare hittat cirka 40 nya arter av koraller och 50 andra nya arter av snäckor, sjögurkor, musslor, havsanemoner, fiskar och räkor på havsbottnen utanför Indonesiens kust.

Herkules

Hundra timmars videoinspelningar och 100000 fotografier visar att området är hemvist för bland annat en fisk som ”går” på havsbottnen och en blomliknande svamp med vassa, klibbiga taggar. Expeditionen kartlade 5400 kvadratkilometer havsbotten (en yta ungefär motsvarande Vänerns), och djupet varierade från 240 till 1600 meter. Utforskningen sköttes av den fjärrstyrda dykfarkosten Lille Herkules. Den dök 72 gånger och sände data till moderskeppet och till forskarnas datorer på amerikanska och indonesiska universitet.

Coffin fish

Fartyget filmade bland annat 6000 år gamla koraller, gigantiska havsspindlar med en diameter på 20 centimeter, sjöliljor, som är sällsynta i resten av världen, samt något som likande en blomsterrabatt men visade sig vara ett slags köttätande svampar med taggar.

Sea fungus

Enligt forskarna kommer det att ta flera månader och kanske även år att analysera alla data från expeditionen för att slutgiltigt avgöra exakt hur många nya arter det rör sig om.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: