© Wikimedia Commons

Räka knäpper ihjäl bytet

Pistolräkor är kända för den våldsamma smäll, som de kan skapa med sin ena, starkt förstorade klosax. I militära sammanhang är de små djuren beryktade för att deras kolonier kan föra så mycket oväsen att de kan störa sonarmätningar, som utförs av både ytfartyg och ubåtar.

1 september 2009

Hittills har man trott att smällen uppstår, när klons delar smäller ihop, och att denna smäll ger upphov till en vattenstråle, som bedövar räkans bytesdjur eller fiender. Nu visar holländska studier emellertid att pistolräkan använder en helt annan, hittills okänd mekanism. 

Pistolräkan är utrustad med en klo med normalt utseende och en mycket kraftig klosax, som är hälften så stor som hela räkans kropp. Klosaxen öppnas och sätts i spänn med hjälp av mycket kraftiga muskler och smäller ihop på lite mer än en halv millisekund, när räkan får syn på ett byte, eller när klosaxen berörs. 

Själva knäppen sker med en hastighet på 108 kilometer i timmen. För att kunna följa klons blixtsnabba rörelser måste forskarna använda en speciell kamera, som kan ta 40000 bilder i sekunden. 

Forskarna band fast pistolräkan i ett akvarium för att få den att vara stilla och kittlade sedan räkans klosax med en pensel, så att klon smällde ihop. Rörelsen fick vattnet runt klosaxen att röra sig så snabbt att vattentrycket föll, varefter det uppstod en stor luftbubbla. 

Bubblan drevs med av vattenströmmen och föll efter bråkdelen av en sekund ihop med en ljudlig smäll, då trycket åter blev normalt. Denna knäpp utlöste en kraftig tryckvåg, och det är denna våg som förlamar eller dödar ett bytesdjur i närheten och skrämmer bort fiender.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: