Gopler er livsfarlige

Tre maneter som kan döda dig

Havet är fullt av maneter i olika storlekar och färger. De flesta av dem är helt ofarliga, men vissa av de enkla gelédjuren gömmer på de kraftigaste gifter man kan hitta i naturen. Här är tre livsfarliga maneter som du bör undvika på semestern.

15 juni 2016 av Martin Bernth och Lars Thomas

Brännmaneter är kanske inte världens mest upphetsande djur.

Men vissa av deras artfränder är dödliga. Med små nålar på tentaklerna gör de hål i huden och sprutar in gift som kan få dig att svimma av smärta.

Här är tre maneter som du bör simma en stor omväg runt under semestern:

1. Blåsmaneten dränker dig

Blåsmaneten, eller den portugisiske örlogsmannen, simmar inte på egen hand, men blåser omkring med hjälp av vinden. Dess kraftiga stick har förorsakat dödsfall, men oftast på grund av att offret svimmar av smärtan och därefter drunknar.

Den är mycket utbredd och lever vid havsytan i tropiska och subtropiska områden.

2. Havsgeting kräver akutvård

Havsgetingens sting är extremt smärtfulla. Giftet är starkt nog att döda människor om de inte hamnar under vård. Minst 65 personer har dött på grund av havsgetingen i Australien.

Maneten finns i farvattnet mellan norra Australien och Sydostasien.

3. Irukandji stoppar ditt hjärta

Irukandjier är små genomskinliga maneter. De blir bara några få centimeter långa och lever i tropiska vatten vid den australiensiska nordkusten. Enstaka exemplar har dock hittats i Nordsjön och Medelhavet.

Giftet anses vara naturens kraftigaste och kan ge hjärnblödningar och hjärtstopp. Även stora doser smärtstillande kan inte minska de extrema smärtorna.

Maneter är också elitsimmare

De enkla geléklumparna är över lag fyllda med överraskningar. Nyss upptäckte forskarna att maneterna simmar med en extremt effektiv teknik.

Läs mer om upptäckten och mycket annat här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: