Jellyfish illustration

Maneter avlöser rovfisk

Primitiv jaktteknik har visat sig så effektiv att maneterna kan ta över världshaven.

29 augusti 2012

I takt med att överfiske och förstöring av havsmiljön på många platser har inneburit en drastisk nedgång i fiskbestånden, har maneterna lyckats ta över rovfiskarnas ekologiska nisch.

Den spanske biologen José Luis Acuña har studerat de dallrande havsdjurens förmåga att fånga in havets plankton, och den visar sig vara minst lika bra som fiskarnas – och bättre än kräftdjurens.

Resultaten är överraskande, för medan fiskar använder sin välutvecklade syn till att fånga bytet direkt, filtrerar maneterna bara det förbiströmmande vattnet genom sina fångstarmar.

Trots att maneterna simmar mycket långsamt och därför inte kan utnyttja ett lika stort jaktområde som fiskarna, ökar de konkurrensförmågan med sin låga energiförbrukning. Då maneter består av mer än 95 procent vatten, innehåller de väldigt lite organiskt material och klarar sig med en lägre ämnesomsättning än fiskar.

Det gör att de kan bli upp till 2 meter i diameter och få 30 meter långa fångstarmar, som effektivt kan filtrera plankton ur stora vattenmassor. Då förökning dessutom är en av maneternas spetskompetenser, kan de ta över fiskarnas roll som havets främsta rovdjur och göra det tjockt som gelé.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: