Fish at reef

Har havsdjurs färger någon funktion?

I havet har djur ofta starkare färger än på land. Vad är orsaken till detta?

Generellt gäller att djur har kroppsfärger för att de antingen vill bli sedda eller vill undvika att bli sedda. Medan kamouflagefärger döljer ett djur för rovdjur och för dess byte, gör starka färger djuret igenkännligt för artfränder och/eller signalerar att det är farligt.

I havet uppför sig solljuset annorlunda än på land, och havsdjuren har anpassat sina färger till förhållandena. I havet suddas ljuset gradvis ut för varje meter man kommer ned. Hur mycket beror på vattnets klarhet, men vid cirka 1000 meters djup är allt ljus borta, så där kan djuren inte se utan hjälp av ljus.

Glowing fish

Solljusets enskilda färger absorberas i olika grad av vattenmassorna. Rött är den första färg som försvinner. Rött ger således ett visst kamouflage, och många bläckfiskar och fiskar är därför röda. Blått når längst ned, men vid cirka 90 meter är denna färg i stort sett också borta. På dessa djup är djuren därför ofta blåaktiga eller svarta.

Jumping swordfish

I havet kan djur dessutom bli sedda både uppifrån och nedifrån, och även i detta fall har ljuset betydelse. Många havsdjur har vit buk, som gör dem osynliga underifrån, och en mörk rygg, som gör dem svåra att se ovanifrån.

I korallrev lever ett otal arter, men ofta finns det få individer av varje art. För att känna igen artfränder, såsom vid parning, har korallrevsfiskar ofta starka färger.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: