Valmun

Marinbiolog utforskar gåtfull jätte

Valhajen är världens största fisk, men trots en längd på upp till 18 meter har den fredliga jätten lyckats leva större delen av sitt liv i skymundan för forskarnas nyfikna blickar. Marinbiologen Brad Norman har vigt sin karriär åt att avslöja dess hemligheter, och han har med både hastighetsmätare och rymdteknik i projektet.

23 februari 2010 av Anders Priemé

Då Brad Norman första gången såg en valhaj i havet vid Australiens västkust blev han så entusiastisk att han höll på att svälja sin snorkel. Han kände sig dock helt trygg. Sedan denna dag har den australiske marinbiologen vigt en stor del av sitt liv åt att utforska och bevara den gåtfulla jätten.

Trots att valhajen kan bli lika lång som en buss och borde vara svår att förbise, har biologerna förbluffande dålig kunskap om denna världens största fisk. Valhajens parning, födsel, uppväxt, vandring och död är allt mycket lite studerat. Fram till 1986 hade forskarna registrerat endast 320 observationer av valhaj. Sedan dess har antalet dock ökat explosivt, och jätten, som lever i de milda farvattnen runt ekvatorn, har nu noterats utanför 124 olika länder. Det beror i synnerhet på en stor ökning av dykturismen.

Mand og hval

Just amatördykare spelar en avgörande roll i ett av Brad Normans mest geniala projekt för utforskning av valhajen. När man möter en valhaj i havet, är det mest iögonenfallande dess lysande vita fläckar, som påminner om en stjärnhimmel under vattnet. Det gav Brad Norman idén att använda fläckarna som ett slags fingeravtryck, som gör det möjligt att identifiera varje individ. Därför upprättade han 1999 databasen ECOCEAN, som vem som helst kan skicka in sina fotografier av valhajar till.

Databasen gör det möjligt att registrera djurens beteende och antal utan att besvära dem. Både forskare och amatördykare har flitigt bidragit till ECOCEAN, som i dag rymmer över 2300 fotografier av mer än 1900 olika individer.

Tema

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: