klovenfisk bofæller

Clownfisken blir sambo i hårda tider

När det inte finns tillräckligt med bostäder till alla är clownfisken storsint nog att låta artfränder flytta in i sitt hem. De sätter upp en skiljeväg så att sambon får ett eget rum.

7 juni 2016 av Karine Kirkebæk

Den globala uppvärmningen slår hårt mot clownfiskarna och deras bostäder, havsanemonerna.

Därför låter de orange fiskarna andra clownfiskar flytta in i sina hem om deras artfränder inte kan hitta ett eget hem.

Bor i giftiga koralldjur

Clownfisken – som blev vida känd efter Pixar-filmen “Hitta Nemo" – kallas även anemonfisk eftersom de bor i en havsanemon hela sitt liv.

Havsanemonerna har ett starkt nässelgift, men clownfisken har ett skyddande slemlager på kroppen så att den klarar att bo i koralldjuret.

Värmen innebär färre bostäder

Värmeböljor i vattnet är en konsekvens av de ökande temperaturerna. Det påverkar korallreven och medför i värsta fall koralldöd – och således även bostadsbrist för clownfisken.

Av den anledningen skulle man kunna tro att clownfisken blev territoriell om sina havsanemoner, men forskare från University of Technology Sydney i Australien har upptäckt att clownfisken delar sitt hem när det finns fler clownfiskar än havsanemoner.

Uppför skiljevägg i anemonen

Det finns 29 arter av clownfiskar och forskarna upptäckte att de dominerande arterna låter underordnade arter flytta in. Sedan lever de ihop i harmoni.

Forskarna beskriver även i sin publikation Proceedings of the Royal Society B hur fiskarna tillverkar en slags skiljevägg mellan sig i havsanemonen så att de får var sitt område.

Studen är viktig för att lära sig om hur fiskar kan överleva när deras livsmiljöer blir än mer inskränkta på grund av klimatförändringar.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: