Ice fishing

Hur länge klarar fiskar sig under isen?

Kan fiskar överleva under isen eller fryser deras kroppsvätskor till is efter en tid?

De flesta fiskar saknar helt en egen värmeproduktion, och av det följer att deras kroppstemperatur ligger mycket nära temperaturen i det omgivande vattnet.

För kallvattensfiskar kan vattnet dock bli så kallt att deras kroppsvätskor fryser till is, vilket är dödligt för fiskarna. Sötvattensfiskar i till exempel sjöar löper inte denna risk, om vattnet runt dem är flytande och isbildningen bara täcker vattenytan.

Det beror på att kroppsvätskan hos sötvattensfiskar har en högre saltkoncentration och därmed en lägre fryspunkt än sötvattnet. Kallvattensfiskar som lever i havet riskerar att frysa ihjäl, även om havsvattnet omkring dem är flytande.

Orsaken är att havsvatten är saltare än fiskars kroppsvätskor och i vissa havsområden kan nå ned i temperaturer som ligger under fryspunkten.

Därför har många fiskar i kalla polarhav utvecklat särskilda antifrostproteiner, som sänker kroppsvätskornas fryspunkt ytterligare.

Fiskar kvävs av syrebrist

Fiskars stora köldtolerans förhindrar dock inte en utbredd fiskdöd under en hård vinter i små sjöar, som har varit täckta av is under lång tid, men det beror inte på kylan utan på att fiskarna kvävs som följd av syrebrist.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: