lädersköldpadda

Experter varnar: Hälften av världens havsdjur utrotade

Djurlivet i havet har halverats på bara 45 år. En katastrofal nedgång som kräver omedelbar handling, enligt Världsnaturfonden.

16 september 2015 av Rikke Jeppesen

Sköldpaddor, hajar, rockor, tonfisk och makrill kämpar för att överleva. Djurriket under havsytan är faktiskt så hårt pressat att det har halverats på bara några årtionden. Det meddelar Världsnaturfonden (WWF) och Zoological Society of London (ZSL).

Enligt organisationerna är världshavens djurliv tvingat ned på knä av klimatförändringar, föroreningar och överfiske. Vattenståndet sjunker med en så våldsam hastighet att många arter av hajar, rockor och sköldpaddor är allvarligt hotade, anser de.

Hajar, tonfisk och makrill i riskzonen

Världsnaturfonden har sedan 1970 övervakat mer än 1?200 arter av havsdjur, fåglar, fiskar och kräldjur, och har med sitt enorma projekt "The Living Blue Planet" nu offentliggjort att de marina arterna har minskat katastrofalt med 49 procent mellan 1970 och 2012.

En del arter är i ännu större knipa och fiskar som tonfisk och makrill har minskat med 74 procent, medan var fjärde haj- eller rockart är i fara för att utrotas. Den största av alla nu levande sköldpaddor, lädersköldpaddan, är också allvarligt hotad och det är ändå bara några av de utsatta arter som projektet har fokuserat på.

Katastrof kan medföra ekonomisk kris

Världsnaturfonden understryker att det inte finns någon tid att förlora om vi ska ha en chans att rädda livet i världens hav och upprätthålla det fiskbestånd som är en viktig källa till föda och en enorm ekonomisk industri.

Om utvecklingen fortsätter och världshavens ekosystem kollapsar kan det nämligen leda till en stor ekonomisk kris, som fullkomligt ödelägger alla möjligheter att utplåna fattigdom och hungersnöd, säger generalsekreteraren i WWF, Marco Lambertini.

Bullret har tystnat

De utdöende havsdjuren gör de annars bullriga världshaven till tysta platser. Du kan läsa mer om oljudet här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: