European squid

Tioarmade bläckfiskar invaderar nordiska farvatten

Varmt väder och kraftiga stormar har skickat in stora mängder bläckfiskar i de kalla skandinaviska farvattnen.

20 februari 2015 av Carsten Nymann

Normalt drar bläckfiskar till Nordsjön och Atlanten innan vinterns kyla biter sig fast i de skandinaviska farvattnen.

Men i år rapporterar fiskbiologer om stora mängder bläckfiskar som först och främst dyker upp i magarna på de havsöringar som sportfiskarna fångar.

Flimrar det förbi bilder av den skoningslösa jättebläckfisken som är känd för att attackera dykare, kan biologerna lugna med att det handlar om en ganska liten bläckfisk.

Bläckfiskar har stora ögon

De exilnordiska bläckfiskarna är 15-20 cm långa och är av arten Alloteuthis subulata.

De har tio armar och är gråaktiga i färgen med enstaka bruna fläckar - och så karakteriseras de av att ha relativt stora ögon.

Stormar har fångat bläckfiskar

Enligt den danske biologen Kaare Ebert beror den stora förekomsten av bläckfiskar på att två kraftiga stormar i oktober blåste in så stora vattenmängder i de skandinaviska farvattnen att bläckfiskarna inte hann komma iväg innan vintern gjorde intåg.

Kaare Ebert förklarar för Danmarks Radio att bläckfiskarna kommer in till de kustnära områdena under våren för att leka under sommaren, men att de normalt försvinner igen i oktober.

Bläckfiskar skonade av milt väder

När vintern tills vidare samtidigt har varit osedvanligt mild, har de kvarvarande bläckfiskarna som lever av småfisk, haft utmärkta förhållanden med varmt vatten och rikligt med föda.

Därför har de troligtvis inte varit motiverade att söka sig ut igen utan har istället valt att stanna i området.

Danska, svenska och norska fiskare och sportdykare kan därför glädja sig över att det är denna lilla bläckfisk och inte dess stora och aggressiva kusin Humboldtbläckfisken som är på besök:

Bläckfiskar

Bläckfiskar delas in i två överordnade grupper:

? Tioarmade bläckfiskar De mest utbredda i vår del av världen. De har en långsträckt, strömlinjeformad kropp och åtta korta armar samt två långa fångstarmar. Tioarmade bläckfiskar finns i alla storlekar från fyra cm ända upp till 20 m.

? Åttaarmade bläckfiskar Utgör cirka 150 arter mot den tioarmades 450 arter. I storlek varierar de åttaarmade bläckfiskarna från fem cm till 5,5 m och kroppen ser ut som en säck. Åttaarmade bläckfiskar rör sig mycket fort.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: