Sucker-footed bat in palm

Frånvarande fladdermushona är en gåta

Den afrikanska sugskålsfotade fladdermusen Myzopoda aurita, som lever på Madagaskar, har varit känd av forskarna i åratal men först nyligen undersökts – och det lämnade forskarna med en stor fråga: Var finns artens honor?

25 oktober 2010

Professor Paul Racey vid University of Aberdeen i Skottland har tillsammans med en grupp lokala forskare studerat bestånden av Myzopoda aurita vid byn Kianjavato på sydöstra Madagaskar. Totalt har man undersökt 133 sovplatser, som vardera hyste mellan 9 och 51 individer – och de var samtliga hannar. Inte heller bland infångade individer har man funnit en endaste hona.

Efter flera års studier i området är Paul Racey nu säker på att det helt enkelt inte finns honor av arten Myzopoda i området. Var honorna då befinner sig, är det ingen som riktigt vet.

Racey och hans kollegor måste nöja sig med att slå fast att fladdermössen äter mest skalbaggar och malfjärilar, och att de helst sover i en bestämd palm. Det visade sig också att arten inte är utrotningshotad, som man annars tidigare trodde.

De nya studierna har avslöjat ett mycket bra bestånd, som måste antas vara minst dubbelt så stort, eftersom det självklart måste finnas honor någonstans på Madagaskar.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: