NB_u38 Google

Följ med på elefantsafari med Google

Internetjätten utvidgar nu sin Street View-tjänst, så att användarna dessutom kan följa med på elefantsafari i Kenya – hemma.

17 september 2015 av Karine Kirkebæk

Det har talats om att Googles Street View-tjänst kränker människors privatliv. Men det behöver inte Google oroa sig för i samband med de senaste publicerade bilderna.

Bilderna kommer från nationalparken Samburu i Kenya, som uteslutande bebos av djur. Tar du en tur runt i Samburuhar du chansen att komma nära bland annat elefanter och leoparder.

Filmat med bil

Bilderna har filmats med den klassiska Street View-bilen, som har flera datorer i bagageluckan och en 360-graders kamera monterad på taket.

Googles Street View-bil med kameran fastspänd på taket. Foto: Google.

När bilen har kört en tur i till exempel Samburu-parken i Kenya eller på Times Square i New York, sammanställer Googles Street View-medarbetare bilderna med gps-mätningar, bilens hastighet och riktning för att konstruera bilens exakta rutt.

Efter det sätts bilderna ihop till panoramabilder utan några luckor. De använder en speciell algoritm, som så att säga syr ihop bilderna.

Stora delar av världen är kartlagd

Google Street View har med tiden spridits över stora delar av världen.

De blå områdena visar var man just nu kan gå på upptäcktsfärd med Google Street View. Foto: Google.

Men det finns fortfarande fläckar på kartan som ännu inte besökts av Street View-bilen. Stora områden på kartan – som till exempel Iran och Nigeria – har man inte kunnat besöka med Google Street View. Däremot är det fullt möjligt att se lekfulla sjölejon under vattenytan vid Galápagosöarna med tjänsten.

Delta i sjölejonens lekar med Google Street View. Foto: Google.

Nästa steg i utvecklingen av Google Street View är 3D-modeller av omgivningarna – en teknik som de har tagit fram i samarbete med kameratillverkaren GoPro.

Google uppfinner din framtid

Google ligger numer i framkant när det gäller nya uppfinningar som till exempel smarta kontaktlinser och svävande väderkvarnar. Läs mer här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: