Får lejon inte högt kolesterol?

Hur kan rovdjur som endast äter kött täcka behovet av näringsämnen. Och får de inte för hög kolesterolhalt?

1 september 2009

Lejon, vargar och andra köttätare får givetvis i sig mycket mer protein än djur som har en mer varierad kost eller som är vegetarianer. I gengäld har rovdjuren en specialiserad fysiologi och matsmältning, som gör att de kan utnyttja sin något ensidiga kost optimalt. Således kan rovdjur effektivt bryta ned proteiner tack vare ett högt innehåll av det viktigaste proteinnedbrytande enzymet, pepsin, i magtarmkanalen. De har också samma goda förmåga att bryta ned många fetter. Bristen på kolhydrater är inte heller något stort problem, då bytesdjur faktiskt innehåller en viss mängd kolhydrater, speciellt i blodet. Det är därför som blod smakar sött. Det är så vitt man vet ingen som har följt utvecklingen av ett lejons kolesterolhalt. Det finns emellertid faktiskt forskare som tror att orsaken till rovdjurs relativt låga genomsnittsålder är deras kost. En kost med stora mängder protein och fett medför olika sjukdomar, som förr eller senare tar livet av rovdjuren eller hämmar dem så pass att de inte längre kan klara sig i flocken.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: