Magpie

Stämmer det verkligen att skator stjäl blanka saker?

Ryktet som listig tjuv häftar vid skatan, men är det sant?

10 juni 2013

Nycklar, mynt och smycken är enligt myten oemotståndliga för skator. Allt tyder dock på att fågelns påstådda förkärlek för blanka föremål är en vandringssägen.

Skatan gömmer bara mat

Inga vetenskapliga undersökningar har ännu visat att skator har något särskilt förhållande till blanka föremål. I boken ”The Magpies” slår biologen Tim Birkhead fast att skator i naturen varken stjäl eller gömmer undan annat än mat.

Anledningen till att skatan har fått rykte om sig att vara tjuv är förmodligen att den i synnerhet förr i tiden ofta låg i konflikt med människan. Skatan kunde få för sig att stjäla frukt från fruktträd och snappa åt sig mat, ägg och emellanåt till och med småkycklingar från öppna hönsgårdar.

Ivrig samlare

En annan anledning till det ofördelaktiga ryktet kan vara att skatan i naturen är en duktig och mycket ivrig samlare. Den lägger till exempel mycket tid på att hitta de smala pinnarna till sina stora och konstfärdiga, taktäckta bon, som är beklädda med taggiga grenar för att hålla rovfåglar borta. Ornitologer har plockat isär sådana bon och funnit att de kan vara byggda av över 1500 småpinnar. Fåglarna fodrar dessutom bona med mjuka material som de hittar, till exempel mossa och pälshår.

Kompositör gav skatan dess rykte

Den italienske kompositören Gioacchino Rossini (1792–1868) har medverkat till att ge skatan dåligt rykte. Hans opera "Den tjuvaktiga skatan" handlar om ett hembiträde, som ­beskylls för att stjäla. Det visar sig att en skata varit i farten.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: