White falcon

Falkar blir havsfåglar på vintern

Falkar är landfåglar, men i kylan på Grönland blir de havsfåglar.

21 november 2011

Hittills har forskarna trott att alla falkarter på jorden tillbringar all sin tid på fastlandet, och att de endast kortvarigt skulle våga sig ut över havet för att jaga. Nu har ornitologer vid bland annat University of Oxford i England dock fått satellitbaserad dokumentation av att en del grönländska jaktfalkar delvis övervintrar till havs. Här har jaktfalkarna baser på bland annat isberg och packis, varifrån de jagar måsar, änder och andra havsfåglar.

Ornitologerna fångade med nät in 48 jaktfalkar i tre områden av Grönland, nämligen från Qaanaaq på nordvästra Grönland, Kangerlussuaq på Västgrönland och Ittoqqortoormiit på östkusten. Fåglarna utrustades med satellitsändare, så att ornitologerna kunde följa fåglarnas rörelser under hela året.

Skillnad i storlek på jaktrevir

Då satellitdata var i hamn fick forskarna inte bara den överraskande nyheten att jaktfalkarna var havsfåglar om vintern. De upptäckte också att det fanns avgörande skillnader mellan hur stort jaktrevir falkarna behövde om vintern.

Fåglarna på västkusten kunde således leta föda i områden som varierade i storlek från ynka 383 kvadratkilometer till 6657 kvadratkilometer. På östkusten måste jaktfalkarna slita väsentligt mer för födan och utnyttjade områden på mellan 26810 kvadratkilometer och hela 63647 kvadratkilometer. Dessa enorma arealer är de största vinterhabitat som forskarna dokumenterat för en rovfågel.

falcons on Greenland

1. Oktober 2004. Satellitövervakade falkar befann sig på land längs med Grönlands öst- och sydkust.

2. Februari 2005. En del av falkarna hade flyttat ut på packisen, varifrån de jagade sitt byte.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: