Björn på två ben

Björn lufsar runt på två ben

Vi är vana vid att se en björn gå omkring på alla fyra – precis som de flesta andra däggdjur. Men björnen Pedals går runt i en liten stad och rotar i soptunnor på två ben. Varför?

3 december 2015 av Karine Kirkebæk

En björn som heter Pedals har iakttagits och filmats av flera invånare i den lilla staden Oak Ridge i delstaten New Jersey.

Björnen har förvånat stadens invånare, eftersom den i ett lugnt tempo lufsar runt på två ben och aldrig går runt på alla fyra. Det finns två anledningar till att Pedals går runt på bakbenen:

1. Därför att en björn kan

Förmågan att gå runt på två ben sitter i björnens arvsmassa. De tillhör den bipedala djurgruppen, som också inbegriper exempelvis strutsen. Det räcker inte att kunna gå upprätt mellan grenarna i ett träd, som till exempel orangutangen gör, bipedala djur ska kunna gå för egen maskin även om det bara är en liten bit.

2. Därför att den här björnen inte kan annat

Anledningen till att Pedals går på två ben har också en sorgligare förklaring. Det har visat sig att Pedals har förlorat sin ena framtass och alltså är trebent. Som om inte det räckte ser den andra framtassen ut att vara bruten och dingla från handleden. Det finns alltså en hård – men naturlig – anledning till att björnen går på två ben: Den kan inte stödja på sina framben och har lärt sig att gå runt på bakbenen.

Insamling till den stackars björnen

Trots att Pedals går runt och rotar i soptunnorna har hon väckt sympati hos invånarna i Oak Ridge. Bilderna har också avslöjat att björnen är mycket mager till följd av undernäring. Det beror sannolikt på att hon har svårt att samla föda med sina skadade framtassar.

Den lokala djurskyddsföreningen har åtagit sig att ta hand om Pedals. Men det kostar pengar och därför har man startat en insamling för björnens överlevnad, som i skrivande stund är uppe i mer än 200?000 kronor. Men myndigheterna i New Jersey har bestämt att björnen ska förbli vild – och att pengarna därför inte får gå till Pedals.

Utöver att kunna gå på två ben har björnar ytterligare en otrolig förmåga: De kan gå i ide. Läs mer om den långa tuppluren, som vi människor kan lära mycket av:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: