Selfie vithövdad havsörn

10 världskända djurselfies

En vithövdad havsörn tog nyligen internet med storm när den poserade tillsammans med två kanadensiska killar som hade räddat den. Djur som mer eller mindre frivilligt fotobombar människors semesterbilder är det nya svarta.

2 december 2015 av Anders Bruun

"Photobombing" kallas det när en retsticka slänger sig framför kameran i samma ögonblick som du trycker på utlösaren. Djuren kan också delta och internet är fullt med bilder av djur som tränger sig in i familjens eller vännernas semesterbilder.

Här är ett urval av de bästa djurens bästa selfies.

1. Havsörnens vänner

En vithövdad havsörn fick sina 15 minuters internetberömmelse när två kanadensiska bröder räddade den från en fälla. Innan de släppte ut den i friheten hann de ta en selfie, som du kan se ovanför. Se också deras video här:

2. Ekorren färdades jorden runt

Melissa Brandts och hennes pojkvän ville ta ett foto vid den vackra Lake Minnewanka i Kanada och använde kamerans självutlösare. Precis i samma ögonblick som bilden togs poppade ekorren upp – och lyckades till och med ändra kamerans autofokus, så att den blev knivskarpt avbildad.

Bilden spreds på internet och ekorren kopierades in i otaliga andra scenarier över hela världen.

3. Listig vithaj

Den här stora vita hajen är listig nog att smyga in på en selfie – och man undrar nästan om den ler för kameran eller gör sig redo att gå till attack.

4. Apa med rättigheter

Den här selfien startade en juridisk diskussion om upphovsrätt. Det är nämligen apan själv, en makak, som har tagit bilden. Naturfotografen David Slater reste till Indonesien 2011 för att fotografera makaker, men en gång när han hade monterat din kamera på ett stativ tog en av aporna över och tog flera selfies.

Slater gjorde anspråk de juridiska rättigheterna till bilderna, eftersom de hade tagits med hans utrustning, medan djurrättsföreningar ansåg att apan själv hade alla rättigheterna till bilden.

2014 konstaterade amerikanska upphovsrättsmyndigheter att bilder tagna av djur inte kan vara behäftade med några rättigheter.

5. Selfiesnabel

Den här elefanten ser ut att använda världens längsta selfiepinne när den fotograferar sig själv med kameran i sin utsträckta snabel.

Men i själva verket sträcker elefanten helt enkelt ut sin snabel mot fotografen.

6. Den tjuvaktiga lemuren

Den här lemuren verkade vara fullt medveten om vad den gjorde, när den stal en kamera från en fotograf och visade vilken skicklig selfiefotograf den var.

7. Game of Thrones-stjärnan och katten

Peter Dinklage från Game of Thrones tävlar med den här katten om vem som kan se mest trumpen ut.

8. Närgången giraff

En giraff lägger sig i en fotosession i en djurpark i New Jersey, USA.

9. Sengångare

Titt ut. En grupp studenter poserar i Costa Ricas djungel precis samtidigt som en sengångare utför vad som troligen är dagens enda rörelse.

10. Kamelkyssen

Det är kanske kärleksfullt menat, men det ser inte så behagligt ut.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: